Petai atau nama botaninya Parkia Speciosa adalah tumbuhan asli Malaysia. Pokoknya boleh tumbuh 20 hingga 25 meter tingginya, hidup liar di hutan-hutan dan banyak juga ditanam oleh orang-orang Melayu.
Buah petai mulanya berwarna hijau muda, kemudian semakin lama menjadi hijau tua dan akhir sekali setelah masak ia bertukar warna hitam. Tiap-tiap satu buah petai yang biasanya disebut sepapan petai mempunyai biji benih antara 12 - 18 biji. Biji inilah dimakan dan kadang-kadang dimakan dengan kulitnya sekali. Keenakan rasa petai bila jadikan masakan mahupun ulam tidak perlu diceritakan lagi kepada masyarakat Malaysia....
Pohon petai pula berkayu keras dan boleh digunakan untuk membuat peralatan seperti ulu cangkul, ulu parang dan sebagainya. Petai yang tumbuh liar di hutan, buahnya yang masak menjadi makanan burung, biasanya setelah buahnya masak, pohon petai hutan dikunjungi burung-burung seperti burung puling dan tiung .
Buah petai mulanya berwarna hijau muda, kemudian semakin lama menjadi hijau tua dan akhir sekali setelah masak ia bertukar warna hitam. Tiap-tiap satu buah petai yang biasanya disebut sepapan petai mempunyai biji benih antara 12 - 18 biji. Biji inilah dimakan dan kadang-kadang dimakan dengan kulitnya sekali. Keenakan rasa petai bila jadikan masakan mahupun ulam tidak perlu diceritakan lagi kepada masyarakat Malaysia....
Pohon petai pula berkayu keras dan boleh digunakan untuk membuat peralatan seperti ulu cangkul, ulu parang dan sebagainya. Petai yang tumbuh liar di hutan, buahnya yang masak menjadi makanan burung, biasanya setelah buahnya masak, pohon petai hutan dikunjungi burung-burung seperti burung puling dan tiung .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan